Tuesday, October 24, 2006

Riller over fjord og fjell


Med boken "Riller over fjord og fjell. Norsk rock på plate 1955-1977 - en diskografi" har Thor-Rune Haugen gjort et mesterstykke det står respekt av. Ikke bare har han satt sammen den mest komplette diskografien på Norsk rock før 1978, han har også nesten uten unntak fått med fargeillustrasjon av covrene. Der det var vedlegg er dette dokumentert og der det ikke var cover er etiketten avfotografert. Alt i farger slik at man kan få det rette inntrykket av hvordan det skal være.

At det er i farger gjør at kompletister (les; fanatiske vinylsamlere som må ha alle pressingene/utgavene) kan finne ut hvordan og hvor mange versjoner det er av akkurat den utgivelsen. Ikke nok med at samtlige Norske pressinger er tatt med, her er også alle utenlandske utgivelser av artister som faller inn under kategorien Norsk rock i nevnte tidsrom tatt med. En slik bok er ikke bare et verktøy for musikkhistorikere men også et oppslagsverk for samlere og andre spesielt interesserte.

Med første opplaget av boken ligger det vedlagt en CD EP med uutgitte låter av The Pussycats, The Vanguards og Juniphere Greene samt en låt av The Quivers som kun har vært utgitt som reklamesingel for General Motors i 1967. Opplaget er ukjent men singelen er ekstrem sjelden så noe vanlig syn er den ikke. Låten med Quivers var inntill nå kun utgitt på denne platen. EPen i seg selv er nesten grunn nok til å kjøpe boken. På den annen side så er boken så uunværlig at EPen er kun å regne som en bonus. Dette er pliktkjøp for enhver seriøs platesamler og musikkhistoriker.

Boken kan enten bestilles direkte fra det nye bokforlaget Rockarkivet eller fra Progrock.no.

Av Tore Stemland.

Nye norske fanziner

Det er svært gledelig at det fortsatt gis ut goe gammeldagse zina. Da tenker jeg på de trykksakene som blir gjort hjemme på PCen (eller Mac om du vil) og som blir trykt på det lokale trykkeriet og deretter solgt uten noen form for distribusjon av betydning. Nok om det.













I høst har det kommet nye nr fra Goldies (som forrige nr het Nye Goldies*), Platesamleren og Tarkus. Fra "redaksjonsrommene" i Sjølstyrt liv (midten av november) og Missing Words har jeg hørt rykter om at det kommer flere nr. Er vi heldige (og det har jeg stor tro på) så kommer det et til nr av Platesamleren også før nissen kommer med harde pakker med vinyl i.

Goldies er ikke identisk med Goldies som gikk i mange år og skiftet navn til Platesamleren. Til tross for at Wholsen som driver (nye) Goldies var innvolvert i forrige Goldies må Nye Goldies regnes som en ny fanzine. For å gjøre dette mer komplisert, nye Goldies er layoutmessig og innholdsmessig svært lik gamle Goldies.

Av Tore Stemland.